Verslag aflevering 9: liveshow 4

Wijsheid en tranen met tuiten

“Popstars The Rivals, live uit Studio 1 Aalsmeer…” Zo begint de vierde liveshow waarin deze keer weer 2 meisjes afscheid moeten nemen van een droom: een plaatsje in de girlgroup. De dames gaan vandaag liedjes brengen uit de “wondere wereld van de girlgroup units” volgens Beau. Ook de heren zijn natuurlijk weer van de partij vanavond. Zij hoeven alleen maar een beetje mooi te kijken, een beetje sierlijk te zitten en een beetje knipoogjes uit te delen naar de dames in het publiek.

Dansen maar niet zingen
Zoals gebruikelijk begint de avond met het groepsoptreden van de dames en dit is een liedje van Atomic Kitten: "The tide is high". Het dansje wat wordt opgevoerd is dik in orde maar de bijbehorende zang is ver onder de maat. Maar de eeuwige optimist Beau vindt het natuurlijk allemaal geweldig. Hij stuurt de dames dan ook snel naar achter om zich voor te bereiden op hun eigen optredens.
Beau pakt ondertussen de jury nog even aan. Paul wordt gevraagd wat hij heeft gedaan aan de voorbereiding van de dames. Hij heeft lekker voor ze gekookt, vertelt hij. Daan “banaan” (vanwege zijn knalgele shirt) wordt en passent nog even afgezeken. Maar verder is Beau wel aardig tevreden over het oordeel van de jury de laatste tijd.

Het algehele nivo stijgt
Dan wordt het tijd voor het eerste solo optreden van de avond. Mariëtte brengt het nummer "I wanna be the only one" van Eternal. Patty had haar vorige keer geadviseerd een pittig nummer te kiezen vandaar deze keuze volgens Mariëtte. Paul, die kritisch wil zijn, vindt dit een heel geschikt nummer voor haar, waarbij ze helemaal los komt. Ook Daan is het er mee eens, een heel goed optreden.

Regisha is next in line en zingt van All Saints "Never Ever". Erg zuiver klinkt het niet maar dat mag geen verrassing meer zijn. Bastiaan hemelt Regisha in zijn commentaar eerst helemaal op om dan te zeggen dat ze geen zangtalent heeft. Maar stralen doet ze wel. Ook Paul noemt haar niet de beste zangeres, maar vind haar beter dan verwacht. Regisha is wel tevreden met dit commentaar.

Beau gaat even naar de jongens aan de zijkant toe en vraagt of ze nog contact hebben gehad met Roman en Merijn. Dat hebben ze en het gaat goed met de vorige week afgevallen jongens. Verder probeert hij nog even of José nog wat zinnigs te vertellen heeft, maar José is sprakeloos.

"Say my name" van Destiny’s Child is de keuze van Eva. Zij is toch wel één van de betere zangeressen en haar optreden is dan ook overtuigend. Volgens Beau komt de sex van Eva af. Paul die eerst “speachless” is, noemt Eva "Queen voor de komende jaren", vanwege de tekst op haar t-shirt “Queen for a day”. Patty vind haar een ontzettende performer maar is minder tevreden over de stijl van haar kleren. Ze ziet haar liever als de stoere Eva en niet als diva.

Stephanie zingt het nummer "Waterfalls" van TLC. Dat is geen heel gelukkige keuze van haar. Met de lage gedeeltes van het nummer heeft ze duidelijk moeite. Paul zegt dan ook dat hij het een beetje vlak vindt, maar dat dat aan het nummer ligt volgens hem. Bastiaan, die vindt dat Stephanie ongeveer de mooiste ogen heeft die hij kent, is het met Paul eens: het is vlak en ze straalt niet. Stephanie krijgt meteen de kans van Beau om Bastiaan van repliek te dienen. Het is volgens haar een zwaar liedje wat ze niet met een lachend gezicht kan brengen.

Het vijfde optreden is van Esri die ook een nummer van Eternal zingt en wel "Angel of Mine". Deze ballad wordt goed gebracht door haar. Patty is het hier mee eens en noemt haar optreden op het podium krachtig. Daarnaast flirt ze met de camera. Paul vindt het ook goed gezongen, maar wil iets meer zien. Beau stuurt haar naar achter met de opdracht meer van zichzelf te gaan vinden.

Dan is Sharon aan de beurt. Zij zingt "I’ll be there for you" van Solid Harmonie. Het nummer swingt lekker en wordt energiek gebracht door Sharon. Daan is best tevreden over haar maar vindt het af en toe iets te ingestudeerd lijken. Het zou iets natuurlijker mogen worden gebracht. Paul noemt haar een supertalent maar noemt als kritiekpuntje dat het aan het eind iets over de top ging. Beau ten slotte geeft nog een tip en zegt dat Sharon ook na het nummer een "Queen" moet zijn, doelend op haar beetje ineengedoken houding.

"Jump" van Girls Aloud wordt gezongen door Lianne. En ondanks dat ze niet tot de betere zangeressen hoort, heeft ze vandaag een heel aardig optreden. Paul vindt dat ook zegt dat dit nummer goed bij haar past. Ze straalt helemaal en dat doet de mindere zang vergeten. Patty vond haar vorige keer wat meisjesachtig maar vandaag met deze styling staat daar een spetter. Daar is Lianne het mee eens. Deze stijl past veel beter bij haar. Vorige keer was ze lief en deze keer stoer en sexy.

Als laatste mag Nora aan de bak. De beste van het hele stel zingt "Don’t walk away" van Jade. Het is weer een wervelend optreden maar wel hier en daar een ietsje schreeuwerig misschien. De jury is alleen maar lovend over haar. Bastiaan vindt haar een brilliante stem hebben. “Als Nora lacht gaan alle lampjes branden.” dicht hij. Paul noemt Nora een ster. Nora zelf vind dit commentaar erg lief maar belooft nog harder te werken om beter te worden.


Het halfuur van de waarheid
Na een uurtje pauze wordt het nu menens. De kijker wordt met wat filmpjes, waarin de dames zichzelf aanprijzen, nog eenmaal opgeroepen om te stemmen. Meneer Mancini (de notaris) wordt nog even voorgesteld. Beau vraagt aan de jury wie zij denken dat naar huis moet. Daan, Bastiaan en Patty denken alledrie aan Stephanie en Paul verwacht Regisha.
En dan is het zo langzamerhand tijd voor het gebruikelijke zenuwslopende gedeelte van de hele avond. Nora en Sharon horen vrijwel meteen dat ze door zijn en staan te springen. Eva en Esri horen daarna dat ze door zijn. Ook zij gaan uit hun bol en Lianne staat een beetje beteuterd te kijken. Beau noemt de naam van Regisha en zegt dat we van haar afscheid gaan nemen. De anders zo emotionele Regisha neemt het heel goed op en accepteert heel sportief haar verlies. Ze had nooit verwacht zover te komen. "Er is blijkbaar iets groters voor mij in dit leven" besluit ze heel wijs. Er blijven drie dames over die nog niet weten of ze door zijn. Dan is daar het verlossende antwoord: Mariëtte is niet door. Het wordt even ijzingwekkend stil in de studio. Niemand heeft dit blijkbaar verwacht. Mariëtte houdt haar al zichtbare verdriet nog even binnen, maar het duurt niet lang voor zij in tranen uitbarst en ontroostbaar lijkt. Zelfs Beau lijkt niet te weten wat hij hiermee aanmoet en sluit de uitzending maar snel af. Toedeloe!