Verslag aflevering 8: liveshow 3

Bijna Boyband

De tweede liveshow van de jongens staat geheel in het teken van het uiteindelijk doel, namelijk de boyband. De acht overgebleven jongens zullen gaan laten zien of ze er klaar voor zijn door allemaal een echt boyband-liedje ten gehore te brengen. Al deze aankomende liefdesverklaringen willen de meiden natuurlijk niet missen en daarom zijn zij ook weer van de partij. Zij hoeven van Beau vanavond alleen maar mooi te zijn.
Een kritische jury
Natuurlijk is het eerst tijd voor een gezamenlijk optreden van de boys. Ze brengen het swingende nummer ‘Everything Changes’ van Take That. De coördinatie tussen de zang en het dansen gaat heel aardig, zelfs bij Nils, die volgens de jury totaal niet kan dansen. Het groepje overgebleven jongens begint zowaar al op een echte boyband te lijken en het publiek is razend enthousiast. De juryleden verklaren vanavond nog meer op de zang te gaan letten en daarmee nóg kritischer te worden dan vorige week. Daan is voorlopig alleen nog maar enthousiast over ‘zijn boys’ en vertelt dat hij gezellig met ze is gaan eten bij de Chinees vrijdagavond. Beau wil echter dit soort verhalen niet horen en dreigt gemeen te worden als de jury niet kritisch genoeg is.
Iets te veel Cliff Richard
De eerste waarop de jury haar kritiek kan gaan loslaten is Steven, die het up-tempo nummer ‘Bye Bye Bye’ van N’Sync brengt. Hij doet het echter zo goed dat Daan alleen kritiek kan hebben op zijn stropdas. Patty vind zijn stropdas wel mooi en belooft bij deze zijn moeder dat ze Steven helemaal niet zo erg vind en zelfs in hem gaat geloven. Beau vat het jurycommentaar samen met een 9 en vertelt dat hij zichzelf herkent in Steven ofwel “die blije eikel die alle feestjes afloopt”.

Mark brengt vervolgens een echte lovesong: ‘Back For Good’ van Take That. Na afloop zingen zijn fans uit volle borst “Mark gaat nooit verloren”. Daan is ook onder de indruk en noemt hem het rustige karakter, die een liedje mooi intiem kan brengen. Bastiaan wil volgende keer wel wat stoerders zien, want hij vindt Mark iets te veel Cliff Richard.
Nils brengt met een rauwe stem het nummer ‘Hard To Say I’m Sorry’ van de boyband Az Yet. Concurrent-manager Paul is onder de indruk en vindt Nils een van de beste stemmen hebben. Hij mag alleen wat meer ontspannen, want hij staat nog een beetje stijf op het podium. Jurylid Daan is ook lovend en vind dat Nils “een blanke soulstem met een rouw randje’ en ‘de timing van iemand uit de Bronx” heeft.

Roman mist de smerigheid
Dan is het weer tijd voor een up-tempo nummer, namelijk ‘Picture Of You’ van Boyzone gebracht door een zichtbaar zenuwachtige Merijn. Patty heeft dat zenuwachtige ook opgemerkt en wijdt daaraan het tikje vals zingen af en toe. Daan weet dit weer goed te praten door te vermelden dat hij het goed vind dat Merijn niet op safe gaat en de hoogte toch induikt, ondanks dat het dan af en toe mis gaat. Hij mag wel wat meer swingen en losgaan de volgende keer.
Ook Roman krijgt vervolgens op zijn performance van ‘All Or Nothing’ van O-Town niet zo’n positief commentaar. Bastiaan vindt dat Roman goed weet waar hij moet staan en kijken, maar mist bij hem “de ruis, de smerigheid”. Daan begrijpt niet waarom danser Roman niet voor een meer up-tempo nummer heeft gekozen waarop hij zijn sterkste punt meer had kunnen laten zien. Beau maakt dan maar een dansje met hem, zodat de jury toch nog iets van zijn danskwaliteiten te zien krijgt.

De meiden zitten ondertussen nog steeds rustig aan de zijkant van het podium toe te kijken. Beau wil van Lianne nu al weten wie ze denkt dat er uit zal gaan. Omdat ze hier geen antwoord op wil geven, zegt ze snel dat ze Steven erg goed vindt. Nora krijgt nog een ergere vraag en moet vertellen wie volgens haar de grootste jammie-factor heeft. Na een hoop “oh nee!” en beschamend gebloos besluit ze toch maar Anno te noemen.
Cursus flirten met de camera
En dan is het de beurt aan jammie-Anno om te laten zien wat hij met zijn stem kan. Hij brengt de romantische ballad ‘I’ll Never Break Your Heart’ van de Backstreet Boys. Daan heeft goed opgemerkt dat hij zich onzeker en ongemakkelijk voelde met dit nummer. Hij had volgens hem beter een sneller nummer kunnen doen waarbij hij kan dansen, want dan straalt hij. Ook al was de zang niet goed, Paul vindt het dapper dat Anno zo’n gevoelige ballad brengt.

En dan wordt de volgende lovesong alweer ingezet: Ehsan zingt ‘Secret Love’ van de Nederlandse boyband Romeo. Hoewel Daan Ehsan erg muzikaal vind, merkt hij wel op dat hij geen tien krijgt omdat hij wat schoonheidsfoutjes had. Bastiaan ziet nu de reden dat Ehsan nooit meehelpt met de afwas: “hij hoort niet thuis in de keuken, maar op het podium!”
De laatste, die de jury en de kijker moet gaan overtuigen, is José. Hij heeft gekozen voor het nummer ‘I’ll Make Love To You’ van Boys II Men. Patty merkt op dat bij hem de cursus flirten met de camera echt heeft gewerkt. Ze mist alleen nog steeds wat power. Volgens Daan is José echt een geboren zanger, die zichtbaar geniet van het optreden.

Merijn en Roman worden emotioneel
En dan is het tijd om te gaan stemmen en breekt een zenuwslopend uurtje voor de acht deelnemers aan. In de laatste minuten voor de uitslag doen de jongens ieder nog een emotionele hartenkreet om de kijker te overtuigen op hem te stemmen. Dan zijn de lijnen echt gesloten en is het tijd voor de jury om hun mening te geven. Volgens Paul en Patty zal Roman moeten vertrekken en Bastiaan en Daan vermoeden dat Merijn tekort is geschoten.
Beau drijft vervolgens de spanning op door de uitslag ontzettend lang te rekken. Anno, Nils, Steven en Ehsan moeten rechts van hem komen staan. Vervolgens krijgen Steven en Nils als eersten te horen dat ze door zijn. Zienbaar gelukkig omhelzen de twee zich innig. Ook Anno en Ehsan blijken door te mogen en barsten beiden in tranen uit van blijdschap. En dan vraagt Beau Roman om rechts van hem te komen staan. Hij krijgt echter nog geen uitsluitsel, want eerst krijgt Merijn te horen dat hij moet vertrekken. Merijn is erg emotioneel, maar mag nog geen troost zoeken bij de overige jongens want hij moet op een kruk plaats nemen. Beau is wel zo aardig om hem een glaasje water te halen bij de jury. Dan krijgt ook Roman te horen dat hij ook niet genoeg stemmen heeft gekregen. Ook hij is heel emotioneel en zijn familie huilt met hem mee. Nadat Beau afscheid heeft genomen van de kijker mogen de twee emotionele afvallers eindelijk in de armen vliegen van de andere jongens, die inmiddels hun goede vrienden zijn geworden.

En toen waren er nog maar zes jongens over. Nog slechts één jongen moet afvallen en dan is de boyband een feit. Wie dat zal zijn zien we over twee weken...