Artikelen over Popstars the Rivals

'Popstars slechter dan Idols'

De Twentsche Courant Tubantia, 23 december 2004

Waarom kijken er minder mensen naar Popstars - The Rivals dan naar voorloper Idols? De jongens van Men2B en de meiden van Raffish strijden vanavond in Popstars om de winst. Winnaar is de groep die de hoogste hitnotering scoort in de Single Top 100. ,,De grootste ster is niet een van de kandidaten, maar Beau van Erven Dorens.''

Bij Idols 1 en 2 hoefde je maar een naam te noemen van een van de deelnemers en iedereen wist waar je het over had. Wanneer je nu een naam noemt van een van de kandidaten van Popstars gaat er niet meteen een belletje rinkelen. Het aantal mensen dat naar het programma kijkt blijft sterk achter. Men2B en Raffish moesten het afgelopen zaterdag doen met nog geen 600.000 belangstellenden. Op Idols stemden gemiddeld 2 miljoen mensen af.

Frans Bauer
Niet alleen Popstars - The Rivals heeft met tegenvallende kijkcijfers te maken. 1000 Sterren Stralen van de Tros, waarin Frans Bauer op zoek is naar een vertolker van het Nederlandse lied, heeft nog niet één keer boven de 1 miljoen kijkers gescoord. Verder zijn er nog de talentenjacht-programma’s Sterrenjacht (Avro) en Komt dat Schot (BNN), dat inmiddels is afgelopen. Ook deze programma's scoren minder dan verwacht.

Henkjan Smits, juryvoorzitter van Idols, heeft een duidelijke mening over Popstars - The Rivals: ,,Popstars is simpelweg minder goed dan Idols. De formule van Idols is gewoon slim bedacht. Eerst de audities, dan theaterronde, workshops en vervolgens de finale. Idols had de mazzel dat er tussen de juryleden een goede chemie was. We gaven ook duidelijk aan waarom iemand niet goed genoeg was. Je moet mensen iets meegeven. Stop ermee, neem zangles. Verder waren de filmpjes van Idols briljant gemaakt."

Niet kundig genoeg
Over de jury van Popstars zegt Smits: ,,Ze zijn gewoon niet kundig genoeg. Ze weten niet wat het inhoudt. Toen wij met Idols liveshows met publiek hadden was het heel lastig om te horen of er goed werd gezongen. We hebben toen koptelefoons gevraagd, zodat we toch een goed oordeel konden vormen. Bij Popstars zeggen ze dat de juryleden ook koptelefoons gebruiken. Dan weet ik genoeg, dan schiet hun beoordelingsvermogen tekort. Verder heeft Popstars het probleem dat de grootste ster van het programma niet een van de kandidaten is, maar Beau van Erven Dorens."

1000 Sterren Stralen vindt Smits op dit moment het beste talentenjacht-programma. Smits weet wel waarom het programma minder kijkers trekt dan verwacht: ,,Het is heel arrogant van de Tros om gelijktijdig met kijkcijfertopper Kopspijkers uit te zenden. Daarbij is het jammer dat Frans Bauer te weinig in beeld is. Kijkers zien liever hém dan het team achter hem." Over de jury van 1000 Sterren Stralen is Smits positief: ,,Emile Hartkamp (juryvoorzitter) ziet het goed. Hij zegt net als ik dat het wel degelijk gaat om de x-factor. Verder geven ze ook goed aan wat er schort aan iemands kwaliteiten."

Grootheid
,,Als je naar de programmering kijkt, dan heb je het antwoord al", zegt Frans Bauer over de tegenvallende kijkcijfers van 1000 Sterren Stralen. ,,Je kunt een nieuw programma niet tegenover een grootheid als Kopspijkers zetten." Over de kwaliteit van Popstars vertelt Bauer: ,,Idols was heel succesvol. Maar dat wil niet zeggen dat andere programma's slecht zijn. Er is een verschil tussen Idols en Popstars. Bij Idols draait het om dat ene talent, bij Popstars zoeken ze een band. Het is dus appels met peren vergelijken."

Zondag is de finale van 1000 Sterren Stralen in een speciale kerstshow van Frans Bauer in het Gelredome. ,,Ik ben nog altijd zenuwachtig, maar ik heb er erg veel zin in", zegt de populaire volkszanger. In zowel de Top 40 als de PepsiChart is de single Bigger than that van Men2B op nummer één binnengekomen. Plaything van Raffish staat in beide charts op nummer drie. Zijn de jongens nu zeker van de overwinning? Nee. Winnaar is de groep die het hoogste binnenkomt in de Single Top 100. Volgens een woordvoerster van RTL is ,,het op dit moment absoluut nog niet zeker wie er gaat winnen". Vanavond weten we pas wie de winnaar is van Popstars - The Rivals.

Popstars - The Rivals: Finale, donderdag 23 december, RTL 4, 20:30 uur.

Platencontract heilig voor jong talent

Algemeen Dagblad, 13 december 2004

Sinds de jacht op muzikaal talent via televisie-program-ma's als Idols en Popstars, The Rivals, dromen nog meer jongeren van een platencontract om beroemd te worden. Toch staan muziekmaatschappijen niet te trappelen om ze binnen te halen.

,,Een platencontract staat garant voor frustratie'', zegt talenscout en Idols-juryvoorzitter Henkjan Smits, tevens auteur van de gids voor nieuw poptalent The X-factor. Hij gooit graag de knuppel in het hoenderhok, al is het maar om duidelijk te maken dat een platencontract niet het hoogst haalbare zou moeten zijn. ,,De meeste jongeren denken met een platencontract dat ze binnen zijn, maar dan begint de ellende vaak pas.'' Maar welke dromer luistert naar de harde werkelijkheid van een ervaringsdeskundige? Teleurstellingen of niet, we gaan ervoor, is de drijfveer.

Gezien de kijkcijfers van de nieuwste talentenjachten lijkt het publiek te schreeuwen om nieuwe aanwas. Of is het toch meer het spelletje dat de kijker naar de buis trekt, zodat het lijkt of er een grote vraag is naar nieuw talent? ,,Zeker is in ieder geval dat op dit moment meer dan ooit muziek wordt geconsumeerd'', weet Smits. ,,Idols zou de markt verzieken, maar het is juist de moderne manier om de handen ineen te slaan en initiatieven te nemen.''

Toch selecteren muziekmaatschappijen de laatste jaren veel minder op muzikaal talent. ,,Goede muziek is niet meer het enige argument om iemand een contract te geven'', zegt Menno Timmerman, voormalig artiestenmanager bij Warner Music. Hij begeleidt nu als freelancer onder anderen artiesten als Krezip, Hind, Boris en Trijntje Oosterhuis op hun artistieke weg. ,,Muziekmaatschappijen worden niet meer vanuit de muziek gedreven, maar vanuit marketing.''

De muziekmaatschappijen hebben dan ook een breed marketingplatform nodig waarop talenten kunnen floreren. Het gaat dan onder meer om sponsors en de zogeheten X-factor die een artiest heeft. Is dat podium er niet, dan wordt volgens Timmerman vrijwel niet meer geïnvesteerd in nieuwelingen. De artiestenmanager verliet Warner Music toen die in het voorjaar de Nederlandse stal met onder anderen Ilse de Lange en Krezip opdoekte. Hij is somber over de huidige aandacht bij muziekmaatschappijen voor het Nederlands product. ,,Investeringen lopen terug en videobudgetten zijn teruggeschroefd. Zo kun je niet meer concurreren met buitenlandse artiesten die de mooiste clips maken.''

Smits zegt dat de ontwikkeling alles heeft te maken met de professionalisering van de muziekmaatschappijen. Vooral in het verleden flopten er veel meer artiesten dan dat ze scoorden in hitlijsten. ,,Muziekmaatschappijen zijn onder dwang professioneler geworden. Een single met een clip maken is allemaal veel duurder geworden. Dan ben je toch al gauw 30.000 euro kwijt. Dus kunnen ze zich niet veroorloven een heleboel bandjes of artiesten die kans te geven, maar dat ze niet meer investeren in nieuw talent, is onzin. Het is wel waar, dat dat liedje alleen niet meer voldoende is. Het gaat ook om een lifestyle, imago, een brand (merk).''

Jonge artiesten als Bas en Joël finalisten uit de eerste Idols-serie weten er alles van, balen dat ze net niet aantrekkelijk genoeg zijn voor een muziekmaatschappij om dat platencontract te krijgen. ,,De maatschappijen willen een kant-en-klaar product hebben of een sponsordeal waardoor ook andere partijen meefinancieren'', weet Joël. Volgens zijn zangmaat Bas maakt het niet veel meer uit hoe goed de muziek is. ,,Je moet de Bauer-manier aanhangen: jezelf kunnen verkopen.'' Nu lijkt zingen voor de twee vooral een uit de hand gelopen hobby. Zonder een platencontract zeggen ze dit niet lang vol te kunnen houden. Joël: ,,Dan moeten we er echt een keer mee stoppen.''

Ilse de Lange zit er tussenin. Zij heeft zich al kunnen bewijzen met een platencontract. Nu ze dat niet meer heeft, probeert ze haar eigen weg te zoeken. ,,Een muziekmaatschappij kan een middel zijn om alles in een stroomversnelling te brengen. Als ze daar eenmaal met je in zee gaan, is het een kwestie van een druk op de knop en alles rolt zich uit als een machine. Dat betekent niet dat succes is gegarandeerd, want daar kun je sowieso geen formules op loslaten. Toch denk ik dat een platencontract niet per se nodig is als je het in Nederland wilt maken.'' Volgens de zangeres kun je een heel eind komen door zelf een netwerk op te bouwen.

Smits wijst op de mogelijkheden van internet en veel optreden om fans rond je heen te creëren. Daar zijn verschillende succesvolle voorbeelden van, weet hij. ,,Within Temptation en VanKatoen hebben het ook gemaakt door gebruik te maken van internet. Je naam in neonletters boven zalen hebben staan, is een mooie ambitie, maar probeer zelf mensen aan je te binden. Wat altijd zal gelden, is dat de consument de baas is. Die bepaalt uiteindelijk de markt.''

Magazine moet Popstars-spanning opvoeren

De Gelderlander, 9 december 2004

HILVERSUM - Popstars the rivals, het muziekproject waarmee RTL 4 en Yorin twee nieuwe bands lanceren, krijgt een eigen magazine. Waar hebben we dit eerder gehoord? Inderdaad, bij Idols. De uitgeverij, FC Klap, is dan ook dezelfde. Vanaf 14 december ligt het 'bewaarnummer' in de winkel, met op de ene kant van de cover de boyband en op de andere kant de girlgroup.

De special biedt een kijkje achter de schermen van het tv-programma Popstars the rivals, waarin tijdens een afvalrace een jongens- en een meidengroep zijn geformeerd. Nu deze twee bands vorm hebben gekregen proberen ze ieder met een debuutsingle rond kerst de nummer 1-positie in de Mega Top 50 te bereiken.

In het heetst van deze strijd komt FC Klap met het magazine, waarin naast de bandleden ook de stylistes, de zang- en danscoaches, juryleden Daan van Rijsbergen, Paul Zijlstra, Bastiaan Ragas en Patty Zomer en presentator Beau van Erven Dorens aan het woord zullen komen.

Vorige week zaterdag werden de vijf boys die na een afvalrace als laatste overbleven omgedoopt tot de band Men2B. De overgebleven meiden kregen afgelopen weekend, nadat kandidate Stephanie afviel, de naam Raffish opgeplakt. Dat betekent 'losbandig' en staat volgens de organisatie ook voor 'stout, stoer en wild'.
De twee door het tv-programma gelanceerde bands zijn niet de enige die de strijd aanbinden om met kerst een nummer 1-positie in de hitlijsten te bereiken. Ook Band Aid 20, de Tokkies en DJ's United proberen de Popstars van de eerste plaats te houden.

Gezien de kijkcijfers van Popstars - the rivals zou het nog wel eens spannend kunnen worden wie van de vijf gegadigden er met kerst op nummer 1 staat. Het programma geldt namelijk qua opzet wel als tijdelijke vervanger van de populaire tv-talentenjacht Idols, maar haalt bij lange na niet dezelfde hoge kijkcijfers. Blijkbaar is het gros van de kijkers niet geïnteresseerd in een matige kopie van zo'n succesvolle maar inmiddels uitgekauwde voorganger.

Het is de vraag of het Popstars magazine verandering kan brengen in deze negatieve tendens. Maar ook op televisie is het nog niet gedaan. Afwisselend zijn Men2B en Raffish op zaterdag avondvullend op televisie te zien. Voor wie er dan nog niet genoeg van heeft is er op woensdag de docusoap Popstars in da house.

Kersthit is nieuw fenomeen in Nederland

Gelderlander, 25 november 2004

De kersthit is een vrij nieuw fenomeen in Nederland, overgewaaid uit Engeland. Daar wordt elk jaar alles uit de kast gehaald om de 'Christmas number one' binnen te halen.

De media wegen dagelijks in vele kolommen de kansen van de kandidaten, de wedkantoren doen goede zaken.

Dit jaar voert Band Aid 20 (Do they know it's Christmas) de lijst met kanshebbers aan, op ruime afstand gevolgd door Ronan Keating met Cat Stevens (Father and son), Robbie Williams (die in 2001 won) en Madonna (een cover van Imagine).

Maar met nog vier weken te gaan kan er nog van alles gebeuren. Vorig jaar won geheel onverwachts Gary Jules met Mad world, vóór de gedoodverfde winnaar The Darkness met Christmas time.

Al die aandacht rond de kersthit van het jaar heeft ook een economische achtergrond. De cd-omzet piekt altijd aan het einde van het jaar vanwege de kerstcadeaus. Een hit in december levert veel meer op dan eentje in augustus.

En het zijn dan vooral de vaders en moeders, de opa's en oma's die de cd-winkels bezoeken. De ideale kerstsingle is dus een nummer dat mensen 5 tot 85 aanspreekt. Soms zijn het liedjes die direct op het kerstgevoel inspelen, zoals Do you know it's Christmas, veel vaker ballades waar niemand zich een buil aan kan vallen.

In Nederland wegen de commerciële belangen minder zwaar. Veel popartiesten mijden zelfs het kerstseizoen omdat ze bang zijn dat hun plaat niet tegen de verplichte Jingle bells en White Christmas op kan. Maar het competitie-virus kruipt langzamerhand ook dit land binnen. Niet alleen DJ's United en Popstars The Rivals zijn dit jaar in de race om die eerste plaats op 25 december, ook De Tokkies doen mee met hun Verre kerst.

Naar verluidt wordt ook Eenzame kerst van André Hazes opnieuw uitgebracht. En er moet natuurlijk rekening gehouden worden met Band Aid 20. Maar daarmee zijn we er nog niet: Gordon, Joling en Froger hebben de krachten gebundeld en brengen een speciale medley op de markt. Gordon gaat dus zichzelf concurrentie aandoen.

Liveshow 1: de ins en outs

www.popstarstherivals.nl, 31 oktober 2004

De jongens hebben hun eerste liveshow achter de rug. Helaas zijn Bobby en Leon afgevallen. Van de generale repitities tot en met een onthutsde Leon. Lees hier hoe het ging.
 
Eindelijk was het dan zover, de eerste live-show van Popstars the Rivals. Het was de eer aan de boys om van deze eerste editie een succes te maken. De meisjes volgen een week later. Lees hier het sfeerverslag rond de dag van de eerste live-show.

Wat trek je aan, welk nummer zing je en hoe krijg je je danspasjes onder de knie? Issues die van levensbelang zijn voor de tien overgebleven jongens. Want op het eind van deze dag bepaalt het publiek wie weggaat. En wie moet vertrekken, kan niet rekenen op een plaats in de boyband.

De dag begint met repeteren op het podium in de studio. Iedereen heeft er zin in. Zangcoach Roger en danscoach Jazzy geven de mannen de laatste tips en aanwijzigingen. Dan is het tijd om de make-up in te gaan voor de generale reptitie. De stylistes zorgen ervoor dat iedereen er tiptop uit ziet. Ook de dames krijgen een makeover, omdat zij vanavond in de zaal zitten.

Inmiddels stijgt de spanning onder de boys. Het wordt toch wel allemaal echt en de live-uitzending komt steeds dichterbij. Vooral Ehsan en de altijd vrolijke Steven krijgen het wat benauwd. De zenuwen spelen op. Maar gelukkig gaat alles goed tijdens de laatste repetitie.

 Dan is het moment daar, de camera’s draaien en Beau komt op. De show is begonnen. Merijn bijt het spits af. Hij wordt beloond met goed jurycommentaar. De overige negen jongens ontvangen hem met vol enthousiasme. Dit ritueel volgt na elk optreden, de boys zijn sociaal en oprecht blij voor elkaar. De avond verloopt uitstekend. De jongens doen het goed en Paul, Patty, Daan en Bastiaan zijn lovend. Het publiek is het hiermee eens afgaande op hun gejuich en gejoel. Vooral Anno’s break dance moves vallen in de smaak.

Dan is het wachten op de mening van het publiek. Een uur vol zenuwen volgt waarin de tien boys overgeleverd zijn aan het sms-gedrag van het volk. De spanning stijgt nog meer als Popstars - The Rivals weer in de lucht is. Beau doet nog wat interviewtjes met familie en vrienden van de deelnemers, maar dan is het tijd voor de uitslag. De bloeddruk stijgt, het zweet staat op het voorhoofd, want Beau maakt het wel heel spannend.

Nils, Steven, Anno, Ehsan en Roman krijgen te horen dat ze links van Beau mogen staan. Maar ja, wat houdt dat in? Het blijkt positief nieuws te zijn, want de vijf mogen door! Daarna mogen Mark en José op deze plek staan. Ook zij gaan door. De twee vliegen elkaar om de hals. Bobby, Merijn en Leon kijken inmiddels minder blij, want de kans dat één van hen de show moet verlaten, is groot.

Beau onthult opeens vrij snel dat Bobby is afgevallen. Dit komt voor hem niet als een verrassing en is ook niet erg teleurgesteld. Maar dan komt de presentator met de mededeling dat er nog iemand naar huis wordt gestuurd. Merijn en Leon kijken verbaasd. Veel te lang duurt het voordat Beau vertelt dat Leon niet doorgaat. Leon is onthutst, dit had hij niet verwacht. Het duurt even voordat hij het slechte nieuws heeft verwerkt, maar uiteindelijk belooft Leon dat hij het gaat maken: "Ik kom terug!"

De eeuwige jacht op roem

Stefan Raatgever
Algemeen Dagblad, 28 oktober 2004

De finales van Popstars-The Rivals beginnen morgenavond. Onder de kanshebbers op een plek in de twee te vormen popgroepen veel ex-Idols-kandidaten.

Steeds weer jagen op roem, dus.

Afgezonderd van de buitenwereld in twee huizen in een Amersfoortse nieuwbouwwijk bereiden de 20 overgebleven kandidaten aan Popstars-The Rivals zich voor op de live-shows van de talentenjacht die morgenavond beginnen. Voor veel deelnemers is het de derde gooi naar popsterrendom in drie jaar. Na twee jaar idolenjacht in Idols willen ze nu dolgraag lid worden van de meidengroep of de boyband die elkaar aan het eind van het jaar beconcurreren om de hoogste plaats in de hitlijsten.

De tien mannelijke rivals van Popstars: Mark, Bobby, Anno, Roman, Léon, Merijn, Jose, Steven, Nils en Eshan. Foto ANP
Niet zelden zijn ze eerder bij Idols al keihard afgeserveerd. Maar het weerhoudt hen niet van een nieuwe poging. Popster zúllen ze worden. Zoals Nils (19) uit Enschede. Hij werd twee jaar geleden voor de televisiecamera's door Jerney Kaagman naar huis gezonden. ,,Ze vond dat ik geen uitstraling had en het liedje dat ik zong, niet goed aanvoelde. Streng, maar wel terecht, vond ik later.''

Zijn collega Léon (22), filiaalmanager in een kledingzaak, werd zelfs al twee maal op televisie afgewezen. ,,Ik bereikte niets. Daar schaamde ik me wel diep voor. Jammer was ook dat ik alleen hoorde dat de lat zo hoog lag. Voor praktische tips was geen tijd, zeiden ze.'' Hij verloor er de hoop op een carrière in de muziek niet door. ,,Die mislukte deelnames hebben me juist extra gemotiveerd. Ik wil hier gewoon absoluut in door.''

Twijfelen of hiervoor wel de benodigde capaciteiten aanwezig zijn, is uit den boze, vertelt Sharon (17), die vorig jaar de laatste tien van Idols net niet haalde. ,,Het klinkt misschien gek, maar ik heb het gevoel dat deze weg van boven voor me is uitgestippeld. Het lukte bij Idols niet, omdat ik blijkbaar aan Popstars moest meedoen. En als dit niets wordt, ga ik gewoon door naar het volgende.'' Ook voor Lianne (19) was de uitschakeling bij Idols (ze haalde de laatste 27) geen reden tot nadenken. ,,Natuurlijk peins ik er niet over m'n droom op te geven. Ik heb er juist even van mogen proeven. Dan stop je toch niet?''

Indien nodig sluiten ze een deelname aan het derde deel van Idols volgend jaar niet uit. Alleen Nils vindt het 'een beetje gek' om weer iets op televisie te doen als zijn Popstars-avontuur niet slaagt. Hij gaat dan liever verder met zijn eigen bandje.

Maar waarom hangen de anderen zo aan de popsterrenjachten op televisie? Marcia (21) weet de reden. ,,Met zo'n show word je meteen 'groot' gemaakt. Het programma regelt alles: pers, platencontract en reclame bijvoorbeeld. Ik zat hiervoor in een bandje, dat op het punt stond door te breken. Maar zo makkelijk gaat dat niet: je kan niet zomaar bij een maatschappij binnen stappen en zeggen: wij willen een contract.'' Haar misschien toekomstige collega Eva (20): ,,Op een andere manier dan deze kom je er tegenwoordig gewoon niet meer.''

En dus strijden de tien jongens en tien meisjes de komende weken om twee maal vijf plekken in de te vormen popgroepen. Op 11 december is bekend wie de schifting overleeft en wie er zich in elk geval voor even popster mag noemen. De eerste fans zijn in elk geval al gesignaleerd, aldus deelneemster Rianne. ,,Laatst stonden er buiten twee jongens te wachten. Ze wilden met ons op de foto. Waarom eigenlijk, dacht ik steeds. Maar toen realiseerde ik me: o ja, dit zijn natuurlijk fans.''

Popstars - The Rivals. Morgenavond, 21.00 uur, RTL 4

Popstars strijken neer in Vathorst

Jochem Oostveen
Stad Amersfoort, 27 oktober 2004

VATHORST - De twintig toekomstige sterren van het populaire tv-programma `Popstars The Rivals` verblijven sinds deze week in Vathorst. Tien jongens en tien meisjes verblijven ten tijde van de live tv-shows in twee naast elkaar gelegen woningen aan de Valutaboulevard. De afgeschermde huizen zijn ruim opgezet, waardoor de kandidaten veel mogelijkheden hebben om te oefenen.

,,De woningen zijn hele mooie verblijfplaatsen voor de kandidaten", aldus Eva Peters, persvoorlichter van RTL. ,,Ze zijn erg ruim. De kandidaten kunnen zich daar goed voorbereiden op de liveshows. Daarnaast liggen de huizen dichtbij een oprit naar de snelweg (A1 red.) zodat de kandidaten snel naar de studio`s of andere locaties kunnen rijden."
Die twee huizen zijn beschikbaar gesteld door de Amersfoortse projectontwikkelaar Labeij. ,,We hebben deze twee woningen iets eerder opgeleverd omdat Endemol ze zo graag wilden gebruiken voor het programma. De andere zijn inmiddels ook bijna gereed.", aldus Marjolein de Vries, werkzaam bij de projectontwikkelaar. ,,De huizen zijn zeer geschikt voor mensen die voornamelijk thuis werken. De woningen hebben grote werkruimten of ateliers. Voor het programma zijn de huizen afgeschermd met hekken en zwart plastic om pottekijkers en andere nieuwsgierigen buiten de deur te houden. De kandidaten moeten natuurlijk wel hun privacy behouden. Als het programma voorbij is, zijn de huizen weer beschikbaar zijn voor particuliere verkoop."

Geen Big Brother

Er worden ook tv-opnamen in de woningen gemaakt. ,,De kandidaten worden gefilmd door een cameraploeg, legt Eva Peters uit. ,,Maar het lijkt in de verste verte niet op Big Brother. Er hangen niet overal camera`s en een cameraploeg filmt alles op vaste tijden, dus niet 24 uur per dag. De kandidaten wonen er ook niet zeven dagen in de week. Ze verblijven er van woensdag tot en met zondag, de rest van de week zijn ze gewoon thuis." De kijkers zien voornamelijk de oefensessies en de trainingen van de kandidaten. `Popstars in da house` wordt vanaf 27 oktober elke woensdagavond uitgezonden.
Projectontwikkelaar Labeij heeft van tevoren afspraken gemaakt met de gemeente en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst. Er zijn geen speciale vergunningen nodig voor de tijdelijke verblijfplaats. De wet Algemene Plaatselijke Verordening is niet actief, omdat alle opnames binnenhuis worden gemaakt. De panden zijn geblindeerd, er staan hoge hekken met folie omheen. Overleg met de brandweer heeft ertoe geleid dat er meer blusvoorzieningen in de huizen zijn aangebracht.
Als het programma een hype wordt, zullen fans een glimp van de sterren in de huizen willen opvangen. Wanneer er in dat geval verkeershinder optreedt op de Valutaboulevard, kan de gemeente per direct een stopverbod invoeren. De politie mag mensen wegsturen als er voor de deuren hinder is.
Achter de schermen

Een camerateam maakt tv-opnamen in het huis. ,,De kandidaten worden gefilmd door een cameraploeg, legt Eva Peters uit. ,,Maar het lijkt in de verste verte niet op Big Brother. Er hangen niet overal camera`s en een cameraploeg filmt alles op vaste tijden, dus niet 24 uur per dag. De kandidaten wonen er ook niet zeven dagen in de week. Ze verblijven er van woensdag tot en met zondag, de rest van de week zijn ze gewoon thuis." De filmopnamen zijn een kijkje achter de schermen. De kijkers zien voornamelijk de oefensessies en de trainingen van de kandidaten. `Popsterren in da house` wordt vanaf 27 oktober op elke woensdagavond uitgezonden.
De toekomstige idolen reizen elke zaterdag van Amersfoort naar Aalsmeer om in de studio`s van Endemol deel te nemen aan de liveshows. Kijkers mogen elke week een kandidaat naar huis sturen. Die moet ook het huis in Vathorst verlaten. Uiteindelijk blijven er vijf jongens en vijf meisjes over. Die zullen een nieuw girl- en boybandje vormen.
Er is een kans dat buurtbewoners de kandidaten tegen het lijf lopen. Ze moeten namelijk zelf het huishouden regelen en zelf boodschappen doen. Eva Peters: ,,Verwacht niet dat ze vaak in de buurt rondlopen. Daar hebben ze helemaal geen tijd voor. De popsterren moeten natuurlijk veel oefenen en optreden."
Vanavond, woensdag, om 20.30 uur, is de eerste uitzending van `Popstars in da house` op Yorin.

Foto: In twee naast elkaar gelegen woningen aan de Valutaboulevard wonen sinds zaterdag twintig jongens en meisjes die hopen op een carrière in de popmuziek. (foto: Hans Verhorst)

Buren hebben niets te vrezen van kandidaten Popstars

Leo de Vries
Amersfoortse Courant, 26 oktober 2004

De jongens van Popstars/ The Rivals verblijven in een eigen huis, gescheiden van de meisjes.
Foto’sUN/ AC - Brand Overeem
De jongens en meisjes die de komende weken het Popstars- huis in Vathorst bevolken, zullen geen overlast veroorzaken. Ze vertonen zich zelfs niet op straat.
De twintig overgebleven deelnemers aan de RTL- serie Popstars/ The Rivals hebben afgelopen weekend de twee huizen in Vathorst betrokken. Gedurende enkele weken zullen ze hier wonen, en werken aan de voorbereiding op de finale van de docusoap. Een deel van de buurt vreesde overlast van joelende fans, maar de populariteit van het programma, dat de opvolger van Idols zou moeten worden, valt tot nog toe zwaar tegen.
Stiekem hopen de deelnemers dat er toch fans naar de huizen in Amersfoort komen, op de hoek van de Valutaboulevard en de Darthuizerberg. ,, Ik denk wel dat zich hier wat mensen zullen laten zien,’’ aldus Esri, die het ‘ te gek’ vindt om met andere meiden in een groep te zingen. ,, Van onze zang zullen de buren echter geen last hebben,’’ klinkt het ingestudeerde antwoord. Nieuwsgierige bezoekers zullen echter weinig te zien krijgen, want het huis is omgeven door een hekwerk met blauw plastic zeil. En wie zich daar niet door laat tegenhouden, krijgt te maken met een bewaker met hond die 24 uur per dag rond het huis loopt. ,, Als programmamaker zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van deze mensen,’’ klinkt het uit de mond van een communicatiemedewerker.

Kerstmis
Ook de bewoners van de wijk Vathorst zullen weinig zien van de Popstars, want de jongens en meisjes blijven tot Kerstmis lekker binnen. ,, Nee, we gaan de straat niet op,’’ zegt Mariëtte, die volgens haar biografie ‘ een popster’ wil worden. ,, De boodschappen worden gebracht, en we komen er alleen uit om naar de opnamen te gaan.’’ De huizen- in- aanbouw zijn de afgelopen weken razendsnel afgewerkt en ingericht om de toekomstige tv- sterretjes tijdig onderdak te kunnen bieden. De jongens en meisjes hebben hun eigen huis. Ze mogen niet met elkaar in contact komen.,, Het wordt hier een echte geitenboel,’’ giechelen de tieners. Ze slapen met z’n drieën of vieren op een kamer. Er is een grote gezamenlijke keuken, die de chique uitstraling vooral moet krijgen van een handvol kroonluchters boven de tafel. ,, Het is een erg lekker huis,’’ zegt Nora uit Weert.
,, Maar wat ik mis is een bad.’’ Het dagelijks leven van de twintig overgebleven ‘ talenten’ in Vathorst wordt geregistreerd door camera’s. In de woningen bereiden de kandidaten zich voor op hun liveshows. Tijdens de uitzendingen vallen er steeds enkele deelnemers af.
Het doel is een geregisseerde nummer- 1- hit met Kerstmis. De presentatie van de serie wordt verzorgd door Beau van Erven Dorens.

‘Popstars’ wonen 9 weken in Vathorst

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, 14 oktober 2004

De laatste twintig kandidaten van het televisieprogramma Popstars- The Rivals trekken vanaf eind oktober in woningen aan de Darthuizerberg/Valutaboulevard in Vathorst. De tien jongens en tien meisjes wonen daar enkele dagen per week. Om het leven van beide groepen vast te leggen, worden zij op gezette tijden overdag en ’s avonds gevolgd. Onafhankelijk van elkaar worden beide groepen op professionele wijze klaargestoomd voor de finale ontknoping op 23 december dit jaar. Doel van beide groepen is een nummer 1 hit te scoren met Kerst.

Tijdens elke live show, vallen er 1 of 2 kandidaten af, totdat vijf jongens en vijf meisjes overblijven die de definitieve boyband en girlgroup vormen. De show wordt vanaf zaterdag 30 oktober wekelijks uitgezonden bij RTL 4 vanuit de studio’s in Aalsmeer.

De cameraploeg die de jongeren volgt, bestaat uit twee personen: een cameraman en een geluidsman. Al deze televisie-opnamen worden binnenshuis gemaakt. In de woningen komen geen versterkers en wordt geen muziek gemaakt. “De jongens en meisjes zullen natuurlijk wel zingen, zoals jij en ik dat zelf thuis zouden doen”, aldus een woordvoerster van RTL 4. Via het programma ‘Popstars In Da House’ is bij Yorin vanaf woensdag 27 oktober wekelijks tussen 20.30 en 21.30 uur het wel en wee van de beide groepen te volgen.

De beide groepen staan onder leiding van bekende professionals. De girlgroup wordt klaargestoomd door zangcoach Esther Hart en dansleraar Chris de Boer. Roger Happel (zang) en Jazzy Robitzky (dans) begeleiden de boyband.

Projectontwikkelaar Latei heeft bewoners en toekomstige bewoners in de directe omgeving van de beide woningen via een brief op de hoogte gebracht van de opnames van Popstars In Da House van Yorin en wat ze daarvan kunnen verwachten. RTL 4 heeft voor de woningen in Vathorst gekozen, omdat vanaf deze locatie de snelweg snel te bereiken is. “Omdat de kandidaten veel moeten reizen naar studio’s en dansscholen is dit een ideale plek”, aldus de RTL 4 woordvoerster. De panden direct naast de woningen waarin de beide groepen komen te wonen zijn nog niet verkocht.

Voordat Latei het besluit kon nemen beide groepen te huisvesten, heeft zij de gemeente Amersfoort gevraagd of voor het Popstars-project speciale maatregelen of vergunningen nodig zijn. Er is toen overleg geweest tussen de gemeente Amersfoort, de brandweer, Latei en Endemol. Uit dat overleg zijn twee adviezen voortgekomen. Zo heeft de brandweer geadviseerd meer blusmiddelen in de twee woningen aan te brengen. Latei heeft die extra middelen aangebracht. Het tweede advies betreft een tijdelijk stopverbod op de Valutaboulevard als er verkeershinder zou optreden. Dat verbod kan –als de situatie daarom vraagt- per direct worden ingevoerd.

Voor de bijzondere woonvorm is eigenlijk geen aparte vergunning nodig. Ondanks de koppeling van de gebruikersgroep aan een televisieprogramma, is de Algemeen Plaatselijke Verordening (Apv) niet van toepassing, omdat alleen binnenshuis opnamen gemaakt worden. Voor opnamen in het openbaar gebied (buiten) is de Apv wel van toepassing. Popstars richt zich niet op de buitenwereld. Het keert zich door blindering van de panden (met hoge hekken en folie) zelfs van de publieke omgeving af. In dergelijke situaties is de Apv niet van toepassing.
Wel kan het tv-programma een hype onder jongeren teweeg brengen, met als gevolg dat velen van hen een glimp willen opvangen en daarvoor de tijdelijke woonlocatie willen bezoeken. Wanneer er verkeershinder zou optreden op de Valutaboulevard die voor de woningen langsloopt, dan kan de gemeente een tijdelijk stopverbod invoeren. Dat kan per direct als dat nodig is. Verder kan de politie mensen wegsturen als er een soort volksoploop ontstaat die hinderlijke proporties aanneemt. Ook dat kan echter niet in een vergunning worden geregeld, omdat de activiteiten van Popstars-The Rivals zich in beslotenheid afspelen. Opdringerig gedrag dat aanleiding geeft tot wanordelijkheden is verboden in de Apv.

Idols-jury: 'Popstars knullig, slap en gekopieerd!'

Martijn van Stuyvenberg
Idols jury niet mals over Popstars - The Rivals

8 oktober 2004, Algemeen Dagblad

Heel Nederland viel over ze heen: ze waren te 'bot'. Met de komst van Popstars - The Rivals denken velen bijna weemoedig terug aan de Idols-jury.

Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Jansen. Laatstgenoemden zitten voortaan niet meer elke zaterdagavond voor de buis om hun concurrentie gade te slaan. Voor wie heimwee heeft naar de Idols-jury: hier zijn ze nog eenmaal met hun bekende commentaar, maar nu over... Popstars - The Rivals!

Henkjan Smits, talentscout, A en R consultant, platenproducer:
,,Wat ik van Popstars - the Rivals vind? Voornamelijk erg knullig. Het doet me denken aan een bedrijfsfeestje, waarvoor ze hun best hebben gedaan om iets leuks te verzinnen. Het idee: 'Laten we vanavond iedereen eens een liedje laten zingen. Dan zetten we er een vierkoppige jury neer en dan gaan we 'Idolsje' spelen.'
Hoewel er gedaan wordt alsof het totaal anders is dan Idols, is dat natuurlijk niet zo. Ze doen net alsof er iets compleet nieuws bedacht is, maar in feite is het gewoon weer hetzelfde. De jury van Popstars doet niets anders dan wij. Sterker nog, ze doen hun best om 'hard over te komen', maar het lijkt nergens naar.''

Eric van Tijn, producer:
'Ik heb de tweede aflevering van Popstars gezien en die vond ik wel aardig, maar het boeide me niet echt. Het was allemaal te veel van hetzelfde, dus ik ben maar gaan lezen en computeren. Zelfs in de tune van het programma zit het overbekende 'oehooohoehooo-oo' van Idols. Ik vind dat als je pretendeert dat je 'anders bent dan Idols', je ook écht anders moet zijn.
Maar goed, aan de andere kant is het ook zo dat alles wat nagemaakt wordt, áltijd minder is. Voor een eventuele Idols 3 is zo'n programma juist wel goed. Ik heb al vaak gehoord in mijn omgeving dat ze ons als jury heel erg missen. 'Jullie waren veel leuker' hoor ik dan, terwijl ik dan denk: zo bot waren we dus kennelijk niet! Dus laten al die aan Idols gerelateerde programma's lekker hun gang gaan, des te blijer is men misschien als het échte Idols weer op de buis is.''

Jerney Kaagman, directeur Conamus:
'Ik heb Popstars afgelopen zaterdag voor het eerst gezien en ik moet zeggen dat ik het nogal slapjes vind, vergeleken bij Idols. De teksten van de jury vind ik niet bepaald indrukwekkend, de montage van het programma is niet flitsend en het lijkt vooral op een kopie van een succesvolle formule.
Dat is eigenlijk best grappig, want in Engeland werd Popstars eerder uitgezonden dan Idols. In Nederland was het precies andersom. Het niveau van de kandidaten vind ik overigens ook bedroevend, maar ik weet ook hoe moeilijk het is om echt goed talent te vinden. Verder heb ik er weinig over te zeggen, behalve dan dat ik het een slap programma vind.''

Edwin Jansen, talentscout:
'Ik heb het programma nu tweemaal bekeken en eerlijk gezegd vind ik de auditieronde toch wel erg lijken op die van Idols. Net zoals Tooske staat presentator Beau ook op de gang kandidaten te interviewen, laat ze dansjes doen en ga zo maar door. De jury maakt toch af en toe lullige opmerkingen, wat niet de bedoeling zou zijn in dit programma.
Ook vind ik onduidelijkin het concept dat de twee A en R managers tegen elkaar strijden. Maar hoe kan bijvoorbeeld Daan van Rijsbergen, die verantwoordelijk is voor de jongensgroep, positief zijn over een meisje? Zijn belang is toch dat de jongens winnen, dus is het voor hem eigenlijk niet goed als er toppers doorgaan voor de meidengroep. Het lijkt mij dan, dat wanneer er een meisje binnenkomt, Daan niet mag reageren en dat geldt dan voor Paul Zijlstra ook zo.
Ik vind het wel goed dat de auditieronde maar twee weken was en dat ze nu workshops gaan doen op een manier die níet in Idols is voorgekomen. Ik hoop voor hen dat het een succes wordt, maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat het grote publiek volgens mij nog aan Idols-moeheid lijdt. Ik vrees dat Popstars, hoewel het een ander format heeft, hier toch onder zal lijden.''

Buren vrezen populariteit Popstars

6 oktober 2004, De Stentor

AMERSFOORT - Toekomstige bewoners van de Darthuizerberg in de Amersfoortse wijk Vathorst protesteren fel tegen de komst van het tv - programma Popstars The Rivals naar twee naburige huizen. Zo overwegen zelfs een rechtszaak.

De finale van het tv-programma vindt plaats in twee grote woningen aan de Valutaboulevard. Er zijn nog geen directe buren, maar binnenkort worden de huizen om de hoek betrokken. De bewoners hebben grote bezwaren. Hun tuinen grenzen aan de huizen waar de opnames worden gemaakt. Een van de kopers, Van Loon, heeft geprotesteerd bij directeur Regenboog van Latei Projectontwikkeling. Hij wil weten waarom de omwonenden niet zijn geraadpleegd. ‘We hebben alleen een briefje in de bus gekregen. Daarin stond dat er overeenstemming is met alle partijen, maar ze zijn ons vergeten. En wij zullen de meeste overlast krijgen.‘

Regenboog denkt dat het zo‘n vaart niet loopt met drukte rond het Popstars-huis. Regenboog heeft de twee grote en nog onverkochte woningen aan de Valutaboulevard tijdelijk verhuurd aan Endemol/RTL. Hij zegt er niet van uit te gaan dat er problemen ontstaan door de televisie-opnamen van de twintig muzikale jongeren.

Dat er geen overleg is geweest met omwonenden, klopt volgens de directeur. ‘Het leek ons voorlopig voldoende afspraken te maken met de gemeente, het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en Endemol.‘

Directeur Regenboog van Latei Projectontwikkeling verwacht geen geluidsoverlast van het Popstars-huis in Vathorst. ‘Er is mij verzekerd dat er geen versterkte muziek wordt gemaakt. Dan blijft het geluid dus op het niveau van zingen onder de douche, en dat is niet verboden.‘

GEVOLGEN

Regenboog heeft de twee grote en nog onverkochte woningen aan de Valutaboulevard tijdelijk verhuurd aan Endemol/RTL. Dit tot ontsteltenis van toekomstige bewoners van de Darthuizerberg in Vathorst. Van Loon, één van de kopers, heeft geen zin in gillende jeugd rondom zijn splinternieuwe huis.

Mede-kopers van de Darthuizerberg staan achter zijn actie. ‘Als Popstars maar de helft zo populair wordt als Idols, zijn de gevolgen voor onze woningen en achtertuinen gigantisch‘, zegt hij.

Van Loon wil weten welke besprekingen zijn gevoerd en welke beveiliging er komt bij de woningen. Over de angstvisioenen van de achterburen van hordes gillende tieners in de achtertuinen, kan de directeur niet goed oordelen. ‘Ik kijk dat soort programma‘s nauwelijks, dus ik kan de populariteit moeilijk inschatten. Mocht er wel een toeloop ontstaan, dan kunnen we de achterzijde van de woningen alsnog afschermen.‘

De nieuwe bewoner sluit niet uit dat er uiteindelijk een rechtszaak komt over de kwestie. Hij zoekt uit of er vergunningen nodig zijn voor de opnames.

De gemeente Amersfoort kon nog niet reageren op de vraag of voor de opnames vergunningen vereist zijn.

Popstars, met kerst op nummer 1 en 2

Bart van Zoelen
De Twentsche Courant Tubantia, 25 september 2004

Onder de vleugels van twee A&R-managers moeten een jongensband en een meidengroep tot grote hoogten reiken. Zonder een televisieshow als Idols of opvolger Popstars - The Rivals is het bijna onmogelijk om nog een succesvolle popformatie te lanceren.

‘De radio speelt geen rol meer’, zegt Daan van Rijsbergen. ‘Televisie en clips zijn veel belangrijker geworden voor het succes van nieuwe popgroepen, hoe talentvol ook. En al die formats maken het er niet eenvoudiger op. Radiomensen zeggen het me gewoon recht in mijn gezicht: omdat een plaat niet bekend is, draaien ze ‘m niet.’

Van Rijsbergen is een Artist & Repertoire-manager, of kortweg een A&R-manager. Namens Sony heeft hij platen gemaakt met artiesten als Acda en de Munnik, Van Dik Hout, Gordon en Replay en Frank Boeijen. Maar de laatste jaren moest hij zich schikken in de suprematie van Idols. Een nieuwe generatie televisiegenieke sterren bestormde de hitlijsten. Van Jim en Jamai tot Hind en Boris, stuk voor stuk dankten ze hun succes aan de talentenjacht die een miljoenenpubliek aan de buis gekluisterd hield.

‘Alleen de tweede plaats bleef over’, zegt Van Rijsbergen nu. ‘Idols was tamelijk dominant. Ik heb me daar wel klote over gevoeld.’ Hij had dan ook graag zitting gehad in de jury. ‘Ik had dat wel willen doen omdat het gegarandeerd een nummer 1-notering opleverde.’ ‘Het is een chaos in radioland’, zegt ook zijn collega Paul Zijlstra, die voor Polydor en Universal onder anderen Marco Borsato, Andrea Bocelli en Skik onder zijn hoede had of heeft. ‘Veel zenders zijn zoekende en draaien alleen nog de top twintig en de gouwe ouwen.’ Maar hij had bedankt voor een plaats in de jury van Idols. ‘Voor mij had Idols te weinig met muziek te maken. Het was gewoon een populariteitscontest.’

Het nieuwe programma Popstars - The Rivals dat vanavond van start gaat, is anders. Van Rijsbergen en Zijlstra nemen met Bastiaan Ragas (ooit lid van boyband Caught in the Act) en Patty Zomer (ex-Dolly Dots) zitting in de jury die in de eerste afleveringen een schifting maakt onder de duizenden deelnemers die zich hebben aangemeld. De tien jongens en tien meisjes die overblijven zonderen zich af in de speciale Popstars-huizen. Daar formeren Van Rijsbergen en Zijlstra respectievelijk een heuse jongens- en meidengroep. Intensief begeleid door choreografen en zangleraren en onder nauwlettend oog van de A&R-managers ontwikkelen de rivaliserende popgroepen hun eigen stijl, muziek en danspasjes. De winnaar is de groep die met de kerst de eerste plaats in de hitlijsten weet te bereiken.

Alleen op de samenstelling van de groep hebben Van Rijsbergen en Zijlstra dan geen invloed meer. Het publiek mag elke week één kandidaat wegstemmen. ‘Dat is het enige waar ik me wel zorgen over maak’, zegt Zijlstra. De kijkers kunnen met hun sms-jes en de telefoon de door de A&R-manager zorgvuldig uitgedokterde harmonie nog bruut verstoren. ‘Maar dan moeten wij er maar voor zorgen dat er tien goede kandidaten overblijven’, zegt hij. Talent is er voldoende, heeft Van Rijsbergen al gezien. Het beste van Idols zou een prima jongensgroep kunnen vormen, meent hij. ‘En dan niet met vijf Borissen, want dat gaat niet werken, maar met een Boris, een Jamai, een Jim, een Eric en een Robbie Williams erbij.’

En passant wordt het grote publiek een kijkje in de keuken van de platenindustrie gegund. ‘Nu kunnen we eens laten zien hoe het werkelijk gaat. En dat we niet voldoen aan de karikatuur van een kale vent met een sigaar en een gouden plaat aan de muur’, zegt Van Rijsbergen. Niet dat hij zich iets wil aantrekken van het imago van de platenmaatschappijen die hun cd’s te duur maken en hun geld verdienen over de rug van hun artiesten. ‘Dat doet me niets.’

Ook is volgens hem niet gezegd dat de inbreng van een A&R-manager die in de gunst wil manoeuvreren van het grote publiek zonder meer resulteert in meer van dezelfde confectiemuziek. De rivaliserende groepen zullen popmuziek maken, zoveel is zeker. Maar de meidengroep Girls Aloud, de winnaar van de Britse editie van Popstars - The Rivals, verraste ook met ‘een vrij heavy’ geluid, met veel drum ‘n’ bass-invloeden en gitaren, zoals Zijlstra zegt. En bovendien: Ook voor de grunge, de r&b en Nederlandstalige muziek geldt dat er een A&R-manager aan te pas is gekomen, zegt hij. ‘Zelfs de punkmuziek is bedacht’, zegt Van Rijsbergen.

Uiteindelijk zijn het toch altijd de artiesten zelf die de koers bepalen, benadrukt hij. ‘Het is geen wetenschap. Er is nog nooit een act groot geworden door de persoon die er achter zit.’ ‘Ik weet nog goed dat ik een afspraak had met Thomas Acda, die ik toen al heel lang kende’, vertelt Van Rijsbergen. ‘Hij zou me voorstellen aan zijn nieuwe muzikale partner, Paul de Munnik. Terwijl we stonden te wachten zong hij wat en zomaar klonk daar opeens een pracht van een tweede stem. Een cadeautje, dat kan je niet bedenken.’ En: ‘Hoe heten ook weer die vier jongens uit Liverpool die elkaar toevallig ontmoetten en samen een plaat gingen maken?’

Ze verheugen zich al op de komende maanden. Ze moeten aan de slag met beginnende artiesten in plaats van arrivés.

‘We beginnen samen vanaf nul en dat vergt heel andere disciplines’, zegt Zijlstra. ‘Maar dit is het werk dat ik doe, alleen draait er nu een camera mee’, zegt Van Rijsbergen. ‘En laten we wel wezen, de vraag is alleen nog of we op nummer één eindigen of op nummer twee.’

Popstars - The Rivals, zaterdag, RTL 4, 21.00 uur

Honderden kandidaten op auditie bij ex-’Dolly Dot’

Mariët Oosterwijk
23 september 2004, Telegraaf

Eigenlijk waren de juryleden van het nieuwe programma ’Popstars - The Rivals’ van plan de kandidaten milder aan te pakken dan hun collega’s van ’Idols’. Dat is niet helemaal gelukt. Bastiaan Ragas, één van de vier panelleden en zelf ooit lid van de succesvolle boyband ’Caught in the Act’, ontdekte een onvermoede kritische kant in zichzelf. „Als je op een auditiedag de tachtigste kandidaat ziet binnenkomen, met arrogantie en zonder zangtalent, verlies je je diplomatie.”

Op zoek naar de nieuwe ’Popstars’
Gezellig kletsend zitten Bastiaan Ragas (32) en oud-Dolly Dot Patty Zomer (42) in de lounge van het Hilton. Bastiaan grinnikt: „Ik vond Patty ten tijde van de Dolly Dots al een leuke dame. Duidelijk de knapste van de zes! Ik was geloof ik 12, zij 22. Dat leeftijdsverschil was toen natuurlijk enorm. Het was niet zo dat ik mijn hele kamer had volhangen met Dolly Dots-posters, maar ik weet nog wel dat ik dezelfde trui had als zij. Hun kledingsponsor was een goede vriend van mijn ouders…”
De opnamen van ’Popstars- The Rivals’ begonnen anderhalf maand geleden. Samen met platenmanagers Daan van Rijsbergen en Paul Zijlstra, zagen Patty en Bastiaan zo’n honderd kandidaten per dag. Uitgangspunt: het vinden van vijf jongens en vijf meisjes die rond kerst in respectievelijk hun nieuwe boyband en girlgroup zullen strijden om een nummer 1- hit. Bastiaan: „In een bandje zitten is niet voor iedereen een zegen. Sommigen zijn naar mijn mening gewoon veel te lief, verlegen of kwetsbaar voor dat wereldje. Af en toe deed iemand mij denken aan mijzelf, tien jaar geleden bij de audities van ’Caught in the Act’. Dan merk ik wel dat ik in de jaren ben gehard.”

Bastiaan Ragas: „Op een gegeven moment ben je het zat”

Het was niet altijd even makkelijk voor de blonde BN’er zijn geduld te bewaren. „Ik had wel verwacht dat ik milder zou zijn. Maar als je mensen met een enorme attitude binnen ziet komen en vervolgens blijkt dat ze niet kunnen zingen, dan vond ik wel dat ik eerlijk moest zijn. Zo was er een kandidaat die een accountantsopleiding volgde. Je zou dus denken dat hij over een prima stel hersenen beschikt. Maar hij had noch de stem noch de looks van een boybandjongen. Dat had zelfs mijn moeder kunnen zien. En ja, op een gegeven moment ben je het dan zat. Maar er zitten ook een paar hele goeie bij, en dat is geweldig om te zien.”
Patty, die na de Dolly Dots, op haar 27e, styliste werd, herkent het: „Ik herinner mij een jongen in een wel heel bijzondere kledingcombinatie. Ik kon het niet nalaten te vragen of hij het zelf had uitgezocht. Bleken zijn zus en de bedrijfsleiding van de betreffende winkel het hem te hebben aangepraat. Ik heb hem toen geadviseerd daar nooit meer naar toe te gaan. Maar eh… hij zit nog steeds in de strijd!”
Tijdens de audities kwamen veel imitaties voorbij. Heel begrijpelijk, vindt Bastiaan: „Iedereen – inclusief ikzelf – begint met het nadoen van zijn idool. Zo keek ik destijds veel naar Elvis en Prince. Daarom vond ik het ook zo waanzinnig dat in 1992 de audities voor ’Caught in the Act’ plaatsvonden in de Countdown-studio. De plek waar mijn helden ook op het podium hadden gestaan. Het is ook goed naar je muzikale helden te luisteren. Ze zijn immers niet voor niets zo ver gekomen. Maar tussen nadoen of het je eigen maken zit wel een groot verschil.”

Verlegen
Hij vervolgt: „Ik vind het niveau van de meisjes iets hoger dan bij de jongens. Daarbij komt dat de jongens vaak moeilijk te peilen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat als jongens verlegen zijn, ze stoer gaan doen. Als jury moet je daar doorheen prikken. Meisjes van die leeftijd zijn doorzichtiger. Zij zijn al wat meer volwassen.”

Patty Zomer: „Sommige ego’s moeten nog wel worden getemd”

Patty plagend: „Wat betreft de mannelijke deelnemers zaten we vaker op één lijn dan wat meisjes betreft. Soms was Bastiaan weg van een deelneemster, van wie ik vond dat ze helemaal niet kon zingen. ’Maar’, antwoordde hij dan, ’ze ziet er wél geweldig uit!’”
Over één ding zijn ze het wél unaniem eens: jurylid zijn van ’Popstars-The Rivals’ is een leuke klus. „Niet in de laatste plaats omdat er goed voor ons wordt gezorgd”, aldus Bastiaan. „En wat, even zonder dollen, ook prettig is: je hebt nul verantwoordelijkheid. Eigenlijk hoef je er alleen maar te zijn. In combinatie met het schrijven van mijn tweede soloalbum is dit een prettige job. Na hard te hebben gewerkt in een succesvolle band en twee musicals…”
Patty knikt instemmend: „Absoluut! Je krijgt je makeupje, en af en toe een tekstje als je ergens een einde aan moet breien. Voor de rest mag je zeggen wat je wilt.” Ze twijfelde nog wel even toen ze haar in de zomervakantie voor de baan benaderden. „In ’De modepolitie’ heb ik al een vrij kritische rol en ik was bang dat ik niet meer van dat imago af zou komen. Terwijl ik helemaal geen betweter ben. Maar daarna besefte ik dat hier mijn roots liggen. Ik denk dat ik de kandidaten wel iets kan meegeven. Bijvoorbeeld dat ze niet helemaal in het succes moeten opgaan. Ze moeten begrijpen dat het keihard werken is.”
Bastiaan, die door zijn relatie met ex-’Idols’ presentatrice Tooske heerlijk in zijn vel zit, heeft wat zijn zangcarrière betreft wel last van het programma. „Mijn tweede soloalbum ’Outragas’ komt niet zoals gepland in november, maar in januari uit. Het zou een beetje raar zijn als een lied van een jurylid met de boyband en girlgroup gaat vechten om een nummer 1-hit.”
De kandidaten die overblijven brengen een tijdje samen in één huis door. Uit eigen ervaring weet Bastiaan dat je elkaar dan goed leert kennen. Zo woonde hij zelf met zijn drie collega’s van ’Caught in the Act’ een half jaar lang in een hotel in Berlijn. „Dat ik nog maar sporadisch contact heb met de andere bandleden zegt denk ik wel genoeg. Laat ik het zo zeggen: wij vulden elkaar niet altijd even goed aan…”
Patty kijkt uit naar de finale in december. „Ik heb wel wat jongens en meiden in mijn hoofd van wie ik bijna zeker ben dat ze het gaan maken. Maar ik heb mij laten vertellen dat huisvrouwen op bepaalde types stemmen, net als bijvoorbeeld studenten dat doen. We kunnen alleen maar afwachten…”
Ze neemt een slok van haar thee. „Ach, en ze hoeven tenslotte ook niet allemaal een Robbie Williams of een Madonna te zijn. In de Dolly Dots kon de één ook beter zingen dan de ander. Ik was zestien en de jongste van de zes. Ik danste destijds – er waren nog geen videoclips – in het muziekprogramma ’Tros topvijftig’. Op mijn dansschool werd auditie voor een nieuwe meisjesgroep gehouden. Daar ben ik toen gewoon binnengelopen. Samen met vijf anderen werd ik uitgekozen.”
„Ik zat nog in vijf atheneum. Uiteindelijk heb ik die school niet afgemaakt. Ik ging er, snikkend, van af omdat we te vaak op tournee waren. Maar mijn vader, die vroeger muzikant was, zei ’Gewoon doen! Deze kans krijg je maar één keer in je leven’. En dat is natuurlijk ook zo.”

Popstars: 'We fikken geen kinderen af'

Stefan Raatgever
Nieuwe talentenjacht is Idols, maar dan héél anders

22 september 2004, Algemeen Dagblad

Een jaar zonder Idols, beloofde RTL na de tweede serie van die talentenjacht. Nu is er Popstars. Ook op zoek naar nieuwe idolen.

Maar dan zonder huilende tieners na een vernietigend jury-commentaar. ,,We fikken geen 16-jarigen af'', aldus presentator Beau van Erven Dorens.

Beau van Erven Dorens zucht eens diep. Hij had al wel verwacht dat hij telkens de verschillen tussen Idols en het nieuwe programma Popstars - The Rivals zou moeten uitleggen. ,,We moeten ook niet bang zijn voor de vergelijking met die andere talentenjacht'', zegt hij.

Over de hype-potentie van zijn nieuwe show is hij realistisch. ,,Popstars lijkt gewoon sterk op Idols, maar zal waarschijnlijk minder goed scoren. Maar goed, Idols was dan ook een mega-succes.''

In het nieuwe programma, vanavond voor het eerst op de Nederlandse televisie, worden na enkele strenge voorselecties uiteindelijk twee groepen gevormd: een boyband en een meidenformatie. De twee zullen met elkaar strijden om de eerste plek in hitlijsten met kerst van dit jaar. Gesteld dat Popstars een succes wordt natuurlijk.

Volgens Van Erven Dorens is met de zoektocht naar twee groepen al een belangrijk verschil met Idols genoemd. Ook de audities, bij Idols een regelrecht kijkcijferkanon vanwege de talentloosheid van deelnemers en het keiharde commentaar van de jury, zijn volgens de presentator anders. ,,Het gaat er minder hard aan toe. Natuurlijk zegt onze jury het ook als het slecht is, maar wij fikken geen 16-jarigen af. Dat heeft de kijker al gezien. Wij laten ook maar twee afleveringen audities zien. Bij Idols waren dat er zes.''

Maar het principe blijft, zo geeft ook Van Erven Dorens zonder veel moeite toe, toch grotendeels hetzelfde als dat van Idols. Na audities voor een jury van mensen 'uit het vak' kan een totale nobody dankzij de tv-aandacht binnen een paar maanden uitgroeien tot een popster. Is de presentator niet bang voor het Big Brother-effect? Spraakmakend in het begin, al minder interessant in de tweede reeks en na deel drie anoniem van het scherm verdwenen?

,,Zoiets kan gebeuren. Ik had het bij Big Brother 3 ook wel gehad. Maar talentenjachten op tv zijn nog steeds hot. De AVRO (Sterrenjacht, red.) en de TROS (1000 Sterren stralen, red.) beginnen er niet voor niets ook één dit seizoen.'' Een goed scorend concept laat je niet zomaar laten een jaar in de ijskast liggen, wil Van Erven Dorens er maar mee zeggen.

Voelt de RTL Boulevard-presentator zich al een beetje thuis in zijn nieuwe rol van talentenscout? ,,Het is geweldig om weer op pad te zijn. Boulevard, wel het allerleukste programma om te doen, is toch studiowerk. Nu praat ik weer met mensen. Dat heb ik echt gemist. En dan de kandidaten: het zijn soms echt schatjes. Maar ik verwonder me ook hoe slecht sommigen zijn en hoe weinig moeite ze ermee hebben zichzelf voor gek te zetten.''

Stuurt de jury deze deelnemers dan met een bemoedigend schouderklopje naar huis, zonder à la Henkjan Smits of Jerney Kaagman, te zeggen waar het op staat? ,,Nee'', bezweert jurylid en musicalster Bastiaan Ragas. ,,Als iemand geen talent heeft, zeggen we dat. Maar we gaan niet iemand tot z'n enkels afzeiken.

,,Ik kan ook best beginnen over een bandrecorder waarop iemand thuis zijn eigen valse zang eens moet afluisteren (zoals Kaagman een Idols-kandidaat adviseerde- red.), maar dat is mijn stijl niet. Nee, ik omzeil de waarheid niet, maar ik probeer me ook de ouders voor te stellen die thuis hun dochter op televisie zien. Moeten die dan horen hoe hun eigen kind de grond in wordt geboord?''

Toch zorgden de 'afzeik-uitzendingen' van Idols vorig jaar wel voor hoge kijkcijfers, weet ook Ragas. ,,Maar dat was waarschijnlijk het sadistische deel van de bevolking dat keek.''

Zijn eigen auditie voor jongensgroep Caught in the act, die vooral in Duitsland midden jaren 90 enkele hits scoorde, kan Ragas zich nog goed herinneren. ,,Ze vonden me een slome. Maar ik had wel een mooie klank in m'n stem en kon goed praten. Daarom kozen ze me toch uit.''

Maar de tijd van boyband en meidengroepjes, na het uiteenvallen van de Spice Girls, Take That, *NSync, Boyzone en al die anderen, is toch allang geweest?Ragas is het er niet mee eens. ,,Dit soort formaties zal het altijd goed doen. Kijk naar de Sugababes. Ook een girlband, maar met wel attitude. Zo'n blij vijftal als de Spice Girls zou niet meer kunnen. Maar ik denk zeker dat Nederland kan vallen voor de twee groepen die in Popstars worden gevormd.''

Voor hen die daar aan twijfelen: in 2005 staat er weer 'gewoon' een nieuwe serie Idols op het programma.

Popstars - The Rivals. Zaterdag, 21.00 uur, RTL 4.

Idols-opvolger moet nieuwe kersthit opleveren

ANP, 6 juli 2004

HILVERSUM - Het televisieprogramma 'Popstars-The Rivals', dat RTL4 vanaf 25 september op de buis brengt, moet binnen enkele maanden een nieuwe kersthit opleveren. De show, een tijdelijke opvolger van het zeer populaire Idols, was in Engeland en Australië al een groot succes, meldde RTL dinsdag.

Om te voorkomen dat de Idols-formule te snel uitwerkt, komt dat programma voorlopig even niet voor in de uitzendschema's. Popstars is een soortgelijke formule, al zoeken de makers niet naar één zangtalent of popidool. Meerdere talenten worden geselecteerd waaruit een 'boyband' en een 'girlgroup' voortkomen. Die rivaliserende popgroepen maken elk een kerstnummer waarmee ze hopen in december op nummer 1 in de hitlijsten te staan..

Wie het nieuwe programma gaat presenteren, is nog niet duidelijk, maar hoogstwaarschijnlijk zullen Reinout Oerlemans en Tooske Breugem van Idols dat niet zijn. Beide popgroepen krijgen managers toegewezen. Die managers, die dus een tegenstrijdig belang hebben, nemen plaats in de jury. Op die manier hoopt de commerciële tv-zender het rivaliserende karakter van het programma te versterken. Het zullen andere juryleden zijn dan die van Idols.

Wat wel blijft zijn de eerder opgenomen beelden van de diverse selectierondes. Ook de liveshows na het samenstellen van de groepen worden overgenomen van Idols. Het wekelijkse programma wordt telkens op zaterdagavonden uitgezonden.